“Український байкар” (до 195-річчя Леоніда Глібова)

“Український байкар” (до 195-річчя Леоніда Глібова)

“Здається, байка просто бреше, а справді ясну правду чеше.
Нікого в світі не мине, читайте, згадуйте мене.”
Л. Глібов

Чотири десятиліття (від початку 50-х до початку 90-х років) в українській поезії працював Леонід Глібов (1927-1893), з ім’ям якого пов’язані створення оригінальної модифікації жанру байки й розвиток нових тенденцій лірики. До 195-річчя від дня народження відомого українського байкаря, поета-лірика, драматурга, педагога, редактора бібліотека К-ПНУ пропонує ознайомитися з основними віхами творчості Леоніда Івановича Глібова.

Знаменитий байкар і поет був прогресивною людиною свого часу, порушував проблеми національної освіти, демократичних перетворень у тодішньому суспільстві, у своїх байках гостро висміював його недоліки. Зберігаючи внутрішню єдність упродовж десятиліть, його творчість не тільки по-своєму відгукувалася на жанрові й стильові шукання української поезії, а й подала своє оригінальне трактування її проблематики, національного й культурософського змісту.

Жанровий діапазон творів Л. Глібова досить широкий: ліричні вірші, твори для дітей, п’єси, нариси, оповідання, статті, театральні рецензії, зібрані в “Творах  у двох томах” [1].

Приділяючи основну увагу поетичній творчості, Леонід Глібов немало попрацював і в галузі художньої прози, драматургії, публіцистики, які вміщені у “Вибраних творах” Леоніда Глібова  [2].

Особливу роль приділяє байкар і молодшій категорії читачів. У збірнику “Цяцькований осел”  [4] зібрані вірші для дітей, які прищеплюють читачам любов до природи, праці, творчості, підносять високі моральні якості, вчать любові до рідної мови, її краси й милозвучності:

Ой річечко, голубонько!
Як хвилечки твої –
Пробігли дні щасливії
І радощі мої…
До тебе, люба річенька,
Ще вернеться весна;
А молодість не вернеться,
Не вернеться вона…

Любов до Батьківщини, до її природи і людей поет-байкар пронесе через усе своє життя.

Ще в дитинстві Глібов задумувався, що в казках є тварини добрі і злі, що і в звірів є свої царі й пани, які бувають жорстокі до слабких і беззахисних. І в своїх байках про звірів “Байки” [3], він глузував з людей злих, нечесних, жорстоких.

Уся творчість Леоніда Глібова висвітлена в дослідженні О. М. Бандури “Вивчення творчості Л. І. Глібова в школі” [5]. Основне завдання цієї книги — допомогти вчителеві при вивченні творчості видатного українського байкаря в школі.

У популярній формі літературознавець Б. М. Гур’єв  висвітлює життя і літературно-громадську діяльність Леоніда Глібова у праці “Леонід Глібов. Літературний портрет” [6], де подає глибокий аналіз ідейно-художніх особливостей байок, ліричних та прозових творів.

Дослідженням життєвого і творчого шляху Леоніда Глібова займався Б. А Деркач “Леонід Глібов. Життя і творчість” [7]. Він зазначав, що славу письменнику принесли його самобутні байки, які таврували кріпацтво і гніт, сваволю панів, прислужницьку мораль підпанків, зажерливість.  У творах поета звучать щира любов до людини — творця добра на землі. Видання розраховане на літературознавців, вчителів-словесників, студентів філологів, широке коло читачів.

Багатомільйонний читач з глибокою любов’ю і повагою згадує ім’я талановитого байкаря, видатного майстра художнього слова, кращі твори якого посіли почесне місце в українській класичній літературі. Від покоління до покоління, немов скарби, переходять його чудові твори.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ:

  1. Глібов Л. Твори в двох томах. Т.1. Байки. Поезії. Твори для дітей. Київ : Наукова думка, 1974. 511 с.
  2. Глібов Л. І. Вибрані твори. Київ : Держвидав худ.літ., 1955. 470 с.
  3. Глібов Л. Байки. Київ : Дніпро, 1979. 174 с.
  4. Глібов Л. Цяцькований осел : вибр.тв. Київ : Веселка,1965. 158 с.
  5. Бандура О. М. Вивчення творчості Л. І. Глібова в школі Київ : Рад.шк., 1954. 96 с.
  6. Гур’єв Б. М. Леонід Глібов — літературний портрет. Київ : Дніпро, 1965. 100 с.
  7. Деркач Б. А. Леонід Глібов : життя і творчість. Київ : Дніпро, 1982. 252 с.

Людмила Ситник, завідувач сектору центрального абонементу

Пресцентр