К-ПНУ Великодній

К-ПНУ Великодній

З 18 до 22 квітня дух передвеликодніх традицій витає в стінах Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Для гостей міста, а власне, дітей- переселенців, проводили майстеркласи з писанкарства.

 

Такі заходи надзвичайно важливі в цей час, особливо для молодого покоління. Адже це не тільки культурний зв’язок з пращурами, а й формування свідомості нації. Не варто недооцінювати значення традицій і звичаїв, бо вони є основою буття нашої ментальності, одним із чинників єдності та згуртованості, що так нам тепер необхідно.

Учасники цього дійства мали можливість ознайомитися з технікою розпису, орнаментами, притаманними певному регіону, видами та матеріалом, представленим на майстеркласах.

Про історію писанкарства натхненно розповідав Валерій Щегельський, завідувач навчально-наукової лабораторії етнології, який упродовж усього тижня навчав майстерності охочих взяти участь у розфарбовуванні писанок.

Завідувач навчально-наукової лабораторії етнології Валерій Щегельський та завідувач кафедри психолого-медико-педагогічних основ корекційної роботи Олег Опалюк, для яких писанкарство стало частинкою життя вирішили зберегти майстерклас у відеоформаті для всіх охочих написати свою писанку.

Майстерклас із писанкарства (відео)

З історією, технікою та орнаментами Петриківського розпису під час майстеркласу розповідала Світлани Кошель, майстриня декоративного розпису Спілки майстрів народної творчості України, викладач приватної школи декоративно-прикладного мистецтва.

Уже традиційно не стоїть осторонь таких свят і бібліотека університету: розписували писанки, презентуючи власну методику розпису. Працівники центрального абонементу підготували та оформили книжкову виставку “У Писанці життя й надія воскресає”, на якій дібрано матеріали про великодні традиції та обряди українців, орнаменти писанок.

Кожен учасник-писанкар надихнувся атмосферою чистоти, теплоти, духовності та віри. Хай світле свято Великодня сповнює наші душі добром і гармонією, натхненням на добрі справи!

Христос Воскрес!

Воістину Воскрес!

Людмила Ситник, завідувач сектору центрального абонементу

Пресцентр