28 квітня – Всесвітній День охорони праці

28 квітня – Всесвітній День охорони праці

У 1996 році Міжнародна організація праці приєдналась до ініціативи Міжнародної конференції вільних профспілок про визнання 28 квітня Всесвітнім Днем охорони праці, який вперше офіційно був відзначений у 2003 році.

Щороку МОП визначає тему (девіз) Всесвітнього дня охорони праці. Новий девіз Всесвітнього дня безпеки та здоров’я на роботі – 2022: «Формуємо разом позитивну культуру безпеки та здоров’я» (World Day for Safety and Health at Work 2022 — Act together to build a positive safety and health culture).

У МОП підкреслили, що наявність надійної системи охорони праці, що включає конструктивну участь урядів, роботодавців, працівників, суб’єктів охорони здоров’я та всіх відповідних сторін на національному рівні та рівні підприємств, має вирішальне значення для захисту умов праці та забезпечення безпеки і здоров’я працівників. Завдяки ефективному соціальному діалогу уряд та соціальні партнери можуть брати активну участь на всіх етапах процесів прийняття рішень з охорони праці. Це важливо як під час розробки та перегляду політики і нормативно-правової бази з питань охорони праці для вирішення постійних та нових проблем у галузі охорони праці, так і під час їх практичного застосування на робочому місці. Соціальний діалог не тільки сприяє вдосконаленню політик та стратегій у галузі охорони праці, а й допомагає швидше та з більшою ефективністю їх реалізовувати.

Згідно з Указом Президента України від 18 серпня 2006 року № 685/2006 в Україні також щороку відзначають День охорони праці. Цьогоріч життя кожного громадянина в Україні 24 лютого зазнало серйозних змін. До повномасштабної війни в українців був звичний спосіб життя: робота, навчання, спілкування та взаємодія з іншими, структурованість часу, те, що психологічно стабілізує, надає впевненості. Для забезпечення функціонування усіх суспільних процесів у державі з початком військової агресіії росії проти України 24 лютого 2022 року відбулися зміни у законодавстві, зокрема і у трудовому. У Законі України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (№2136-IX) від 15 березня 2022 року визначаються особливості трудових відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, на період дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України “Про правовий режим воєнного стану” (воєнний стан).

Бібліотека К-ПНУ  підготувала віртуальну виставку, присвячену Всесвітньому дню охорони праці.

Попри війну українці ефективно працюють, навчаються, волонтерять.  За змогу жити і працювати сердечно дякуємо нашим воїнам-захисникам за їхню мужність і відвагу.

Кожен своєю діяльністю наближає Україну до перемоги.

Все буде Україна!

 

Оксана Чорна,
завідувач відділу охорони праці,
Бібліотека К-ПНУ