Студентка Вікторія Дорога – учасниця міжнародного інтеграційного проєкту

Студентка Вікторія Дорога – учасниця міжнародного інтеграційного проєкту

2 червня 2022 року відбулася третя зустріч-обговорення студентських наукових робіт ХХVІ Міжнародної конференції «HOMO AESTETICUS: ESTETYCZNE WARTOŚCI WSPÓŁCZESNEGO CZŁOWIEKA» (Kielce – Kamieniec Podolski – Krzemieniec – Tarnopol – Charków – Ostrawa – Częstochowa), що зреалізовує Міжнародний інтеграційний проєкт для студентів, магістрантів і аспірантів «SZKOŁA OTWARTEGO UMYSŁU» за сприяння Університету ім. Я. Кохановського в м. Кельце (Республіка Польща). Студентка ІІІ курсу спеціальності 014 Середня освіта (Українська мова і література) навчально-наукового інституту  української філології та журналістики Вікторія ДОРОГА виголосила доповідь «Порівняння в національній призмі українського художнього мовлення (на матеріалі творів Ірини Вільде)» (керівник – доктор філологічних наук, доцент кафедри української мови Наталія КОВАЛЕНКО).

Презентація цієї теми викликала зацікавлення в слухачів та дискусії, адже дослідження порівнянь цікаве тим, як саме відбувається вираження особливостей людського мислення (від знаного до невідомого, від  ознак живої природи до неживої і навпаки), а ще авторськими пошуками в зображенні найхарактерніших, найяскравіших рис через асоціації, схожість чи відмінність.

Вікторія ДОРОГА поставила за мету привернути увагу до постаті Ірини Вільде та її художніх творів, у яких збережено особливості авторського мовлення, українську літературну мову 30-х років ХХ ст. в її західному варіанті та риси буковинських говірок – рідних і для доповідачки.

 Кафедра української мови