Відкрита онлайн-лекція Ярослава Сирника «Чи існує «третій шлях» в оцінці польсько-українського минулого?»

Відкрита онлайн-лекція Ярослава Сирника «Чи існує «третій шлях» в оцінці польсько-українського минулого?»

01 червня на історичному факультеті відбулася відкрита онлайн-лекція «Чи існує «третій шлях» в оцінці польсько-українського минулого?» пана Ярослава Сирника, доктора габілітованого, професора кафедри етнології та культурної антропології Вроцлавського університету. Організаторами заходу стали Українське історичне товариство в Польщі, Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка та Вроцлавський університет. Наші студенти та викладачі та всі зацікавлені особи отримали можливість ознайомитися з підходами та інтерпретаціями сучасної польської історіографії спільного польського-українського минулого.

Лектор докладно розкрив методологічні засади, на яких базуються оцінки двосторонніх взаємин, зупинився на ключових аспектах спільної боротьби у 1917-1921 рр., значну увагу приділив постатям Симона Петлюри, Степана Бандери. Головним ідейним стрижнем лекції стало переконання автора, що дискусійні проблеми польсько-української історії неможливо вирішити так, щоб цілком задовольнити обидві сторони, але це не має бути перешкодою до постійного діалогу, обговорень та пошуку спільних точок і компромісів, адже інакше ними будуть зловживати недоброзичливці, зокрема російські, для розпалювання польсько-українських конфліктів.

Пан Сирник наголосив, що у своїй науковій діяльності завжди популяризує українські історичні оцінки в польському громадському та науковому середовищах, намагаючись зблизити і пом’якшити антагоністичні позиції в окремих питаннях. Звичайно, така толерантність польського колеги вельми імпонує, адже в умовах боротьби проти російської агресії, ми маємо виступати спільним українсько-польським історичним фронтом.

Міркування лектора викликали низку запитань та уточнень, під час обговорення яких слухачі повніше з’ясували суть запропонованого «третього шляху» в оцінці польсько-українського минулого.

Вельми вдячні пану Сирнику та очікуємо на подальші зустрічі з польськими колегами.

Іван Боровець,
кандидат історичних наук, доцент,
заступник декана з міжнародних зв’язків