28 квітня – Всесвітній день охорони праці

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

1996 року Міжнародна організація праці приєдналася до ініціативи Міжнародної конференції вільних профспілок про визнання 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці. Вперше він офіційно був відзначений 2003 року.

Згідно з Указом Президента України від 18 серпня 2006 року № 685/2006 щороку 28 квітня в Україні відзначають День охорони праці. Як зазначено в наказі, День охорони праці в Україні запроваджено з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання, громадських організацій до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням.

Цьогоріч Україна вкотре долучилася до ініціативи Міжнародної організації праці та мала намір провести заходи до Всесвітнього дня охорони праці за тематикою, що присвячена вирішенню проблеми насильства і домагань у сфері праці. Однак запланованому завадила надзвичайна подія – спалах коронавірусної інфекції COVID-19. Тож девіз Всесвітнього дня охорони праці 2020 року «ЗУПИНИМО ПАНДЕМІЮ: БЕЗПЕКА І ЗДОРОВ’Я НА РОБОТІ МОЖУТЬ УРЯТУВАТИ ЖИТТЯ».

У межах відзначення Дня охорони праці в Україні підготовлено звернення Організаційного комітету з підготовки та проведення у 2020 році заходів із нагоди Дня охорони праці в Україні до органів державної влади, місцевого самоврядування, роботодавців, профспілок, засобів масової інформації, керівників і працівників підприємств, установ і організацій.

В умовах глобальної пандемії нового коронавірусу для запобігання поширенню інфекції, захисту здоров’я громадян та надання допомоги хворим суспільство має об’єднати зусилля заради подолання наслідків епідемії.

Оксана Чорна, завідувач відділу охорони праці і техніки безпеки