Історія успіху випускника К-ПНУ

Історія успіху випускника К-ПНУ

Радіон Прокопчук – випускник природничого факультету 2014 року, географ, учитель географії, біології та економіки.

Що спонукало Вас обрати фах вчителя географії і стати студентом природничого факультету Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка?

У мене була дитяча мрія стати вчителем. Той факт, що хочу бути вчителем саме географії, я усвідомив у 10 класі, коли в мене була добра комунікація з учителем цього предмета у своїй школі. Ще до 11 класу я почав моніторити ЗВО, де б навчали цьому фаху, і найбільше мені припав до душі саме К-ПНУ. Це університет з історією, досить авторитетний в регіоні, та й місто також вабило.

Розкажіть, будь ласка, про свої студентські роки. Чим запам’ятався період навчання на природничому факультеті? Кого з викладачів згадуєте? Пригадуючи студентські роки, за чим шкодуєте? Чи спілкуєтеся зі своїми одногрупниками? Вони працюють за фахом?

Спочатку було дуже важко перелаштуватися до навчання оскільки я навчався в сільській школі, де в класі було 7 дітей. На лекціях в університеті були присутні одночасно 107 студентів. Але наполегливість, хороший колектив одногрупників та гарне ставлення високопрофесійних викладачів природничого факультету швидко нівелювали всі бар’єри. Напевно більша частина викладачів кафедри географії та методики її викладання були для мене взірцем, і не дуже хотілося б когось виокремити. Відзначу, що хоч я вчився за фахом профільної географії, але мав гарні успіхи і в біології, за що дякую викладачам біологічних дисциплін, бо навіть трішки розпочинаю займатися орнітологією брав участь в орнітологічній школі. Далі справа не пішла.

Крім навчання, був активним учасником громадського життя факультету, університету та міста, зокрема виступав у складі відомої команди “Наш формат”, з якою виграв не один кубок у різних регіонах Західної України. Як бачите, моє студентське життя не було сумним, тому й жалкувати немає про що.

А щодо одногрупників, то ми маємо чат у соцмережі Viber, де спілкуємося, вітаємо один одного. Це чудово, що сучасні технології дозволяють тримати зв’язок на відстані. Знаю, що чимало працюють за фахом і мають вагомі успіхи у викладацькій діяльності, що тішить.

Які навики Ви здобули під час навчання в університеті? Зважаючи на Ваш практичний досвід, як Ви вважаєте, які предмети потребували більш детального вивчення?

Знання, які нам передавали наші викладачі здебільшого зараз використовую. Є, звичайно, свої нюанси. Напевно, хотілося, щоб у період навчання більше приділяв увагу краєзнавству. Зараз я фактично дуже багато змушений читати і відшуковувати в книгах, а колись на парах можна просто було спитати, уточнити у викладача Касіяника Ігора Петровича, який прекрасно подавав інформацію.

У період навчання Ви зарекомендували себе як творча особистість – ведучий заходів, співак, гуморист. Поділіться досвідом, як можна поєднати навчання і дозвілля.

Вважаю, що таке поєднання потрібно робити всім студентам. Більш безтурботного, активного і вільного періоду свого життя у вас не буде. Я така людина, котра має весь час бути в роботі, у русі. Можна опанувати будь-яке заняття, головне було б бажання. Усім студентам раджу не гаяти ні хвилини, під час  навчання в університеті прожити студентське життя так, щоб було що розказати онукам.

Де Ви зараз працюєте? Які Ваші обов’язки? Вам подобається робота? Чим запам’яталися перші дні роботи?

Я працюю вчителем географії та керівником гуртка з фаху в Голинському ліцеї Калуської міської ОТГ, ведучим радіо «КалушФМ», а також я веду різноманітні масові заходи. Мій стиль активного студентського життя плавно перейшов і в буденне життя, де кожна хвилина має бути витрачена продуктивно.

Ви – креативний творчий вчитель з невеликим трудовим стажем, але вже маєте відзнаки та нагороди, які з них можете відзначити?

Серед вагомих нагород відзначу: диплом ІІІ ступеня Міністерства освіти і науки України та творчого об’єднання «Соняшник» за перемогу у Всеукраїнському конкурсі фахової майстерності для вчителів природничих предметів. (2018 р.); грамота відділу освіти Калуської районної державної адміністрації за зайняте третє місце в IV Всеукраїнському конкурсі фахової майстерності. (2018 р.); грамота департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської обласної державної адміністрації за високий професіоналізм, сумлінну працю, значний особистий внесок у розвиток Івано-Франківщини та з нагоди Дня працівника освіти. (2018 р.); диплом ІІ ступеня Міністерства освіти і науки України та творчого об’єднання «Соняшник» за перемогу у всеукраїнському конкурсі фахової майстерності для вчителів природничих предметів. (2020 р.); грамота Калуської районної державної адміністрації за високий професіоналізм у роботі, зразкове виконання посадових обов’язків та з нагоди Дня працівників освіти. (2020 р.).

Учні, з якими я працюю, досягли також значних успіхів; з-поміж них:

2 місце в історико-краєзнавчій акції «Історія освіти Івано-Франківщини», 2 місце в ІІ (обласному) турі конкурсу краєзнавчо-дослідницьких робіт Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна» за напрямом «Географія рідного краю».

Ваша робота передбачає спілкування з людьми, в окремих із них – непрості життєві обставини. Що Вам допомагає знайти спільну мову з ними?

Де би я не працював це робота з людьми. Потрібно бути стриманим, виваженим, у деяких ситуаціях навіть психологом. Тому тут мені, безперечно, у нагоді стають поради наших викладачів психології.

Що Вам допомагає в роботі? У чому черпаєте сили, натхнення? Чи маєте час на відпочинок? 

Найбільше допомагає в роботі коли бачиш кінцевий успішний результат, тоді виростають крила і хочеться розвиватися, творити, передавати свої знання іншим.

Найбільшим відпочинком і натхненням для мене – час, проведений із родиною. Вони – мій тил, мої порадники і моя радість.

Ми спостерігаємо за Вашими дописами у соцмережах, кар’єрним ростом, інтерв’ю. Що Вам найбільше подобається: бути вчителем чи ведучим на радіо?

Важко сказати. Я обожнюю роботу з дітьми, тому якщо ви слідкуєте за моїми дописами, то бачили, що часто гостями моїх інтерв’ю є саме діти. Також вчитель і радіоведучий – професії творчі, тому вони обидві у моєму пріоритеті.

У чому секрет Вашого успіху? Які плани на майбутнє?

Щастя любить тишу, тому про плани говорити не буду. А от щодо секрету успіху скажу так: я щирий, відкритий і найголовніше працелюбний. Чим більше ми працюємо, тим більша вірогідність, що в нашій діяльності буде істина і користь для суспільства.

Дайте поради студентам університету та абітурієнтам: як правильно планувати свій час, ставити мету, визначати пріоритети?

Найголовніше, не потрібно боятися відчиняти двері чомусь новому. Будьте життєрадісні, шукайте в будь-яких ситуаціях позитив і ніколи не опускайте руки. Обов’язково плануйте роботу і тоді будете дуже багато всього встигати. Цю звичку мені привив також випускник природничого факультету Володимир Черняк. Будьте з Богом і все у вас в житті буде вдаватися.

Які Ваші побажання alma-mater?

Своєму рідному факультету, університету я бажаю хороших, активних, успішних студентів. Тому що найцінніше – це люди. Ніщо так не прикрашає навчальний заклад, як його студенти, теперішнього і минулих років. Успіхів тобі, моя alma-mater!

Валентина Колодій, координатор роботи зі студентською молоддю