22 лютого – Міжнародний день підтримки жертв злочинів

22 лютого – Міжнародний день підтримки жертв злочинів

Кожну хвилину в світі відбувається щось таке, що змінює життя іншої людини кардинально. Ця проблема не може не привертати уваги. Люди, які стали жертвами злочинів, потребують допомоги та підтримки. Саме для них був спеціально засновано цей день. Його відзначають щороку двадцять другого лютого. Ця подія має велике значення для всіх, хто хоче жити в безпеці та злагоді з навколишнім світом.

Жертва злочину – це фізична особа чи сукупність осіб, у будь-якій формі їхньої інтеграції, котрим злочинними діяннями заподіяно шкоду прямо або опосередковано. Імовірність стати об’єктом злочинного посягання залежить від багатьох чинників – особистих характеристик, соціально-рольового статусу, конкретної життєвої ситуації. Для особи, яка стала жертвою злочину. притаманний стан  страху, фрустрації, пошуку підтримки, іноді – суїцид.

Типи жертв злочинів:

  1. Випадкова жертва – коли особа стає такою внаслідок збігу обставин.
  2. Жертва з незначним ступенем ризику – віктимність виникла під впливом конкретної несприятливої ситуації.
  3. Жертва з підвищеним ступенем ризику – володіє низкою віктимних властивостей: а) жертва необережних злочинів; б) жертва умисних злочинів.
  4. Жертва з дуже високим ступенем ризику – особа, морально-соціальна деформація якої не відрізняється від правоворушників.

До якого типу жертв злочинів не відносилась б людина, вона має розуміти, що може і повинна звернутися за допомогою, навіть якщо раніше цього не робила. Соціально-психологічна підтримка служби нашого університету надає допомогу щодо усвідомлення і прийняття події, здійснює роботу з різними типами психологічних реакцій, а також допомогає в подоланні труднощів повсякденного життя і можливих майбутніх проблем.

Соціально-психологічна служба