Історія успіху випускника К-ПНУ

Історія успіху випускника К-ПНУ

Шибівська Тетяна Олексіївна, рік випуску – 2021, спеціальність 014 Середня освіта (Математика, інформатика).

Девіз: «Лише той, хто стоїть на місці, не робить помилок»

Що спонукало Вас стати студенткою фізико-математичного факультету Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка?

Ще з дитинства мала мрію стати потрібною для всіх, допомагати кожному. І, не задумуючись, із перших професій-мрій обрала фах Учителя! Після закінчення школи постало питання: Куди вступати? До останнього не знала відповіді на це питання, знала лише одне, що це точно має бути вчительський напрям. Сказала собі: «Хай вирішує доля!». Неочікувано пролунав дзвінок зі словами: «Вітаю! Вас зараховано на фізико-математичний факультет Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка на державну форму навчання». Емоцій не описати словами! Довго не думаючи, озвучила новину батькам, і вже наступного дня мої документи були в університеті.

Розкажіть, будь ласка, про свої студентські роки. Чим запам’яталися роки навчання на факультеті та в університеті загалом? Кого із викладачів згадуєте?

Не віриться, що за плечима уже п’ять із половиною років студентства. Згадую, як сьогодні: ми збиралися в аудиторіях, обговорювали з одногрупниками, як проведемо вихідні, поїздки КВН, прогнозували, хто ж буде тим «щасливчиком», який відповідатиме на парі. З величезним відчуттям подяки хочу згадати викладача, який для мене є авторитетом у всьому. Лише вона зуміла домогтися того, щоб УСЯ група вчилася. Думаю, коли мої одногрупники це читатимуть, одразу здогадаються, що це стосується Гудими Уляни Василівни. Також не можу не згадати Викладача з великої літери, професора Теплінського Юрія Володимировича. Це людина, яка особисто для мене є взірцем того, якими знаннями повинен володіти викладач. Особливої подяки заслуговує наш куратор на бакалавраті Думанська Тетяна Володимирівна, на плечі якої лягло чимало проблем, які ми колективно створювали. І на завершення – це людина, завдяки якій я можу відповідати на питання «Про успіх випускника», завдяки їй, я стала на ту стежину, яку для себе обрала, – це Розумовська Оксана Борисівна.

Згадуючи студентські роки, за чим шкодуєте? Спілкуєтеся зі своїми одногрупниками? Вони працюють за фахом?

Ні за чим не шкодую, адже кожен вчиться на своїх помилках. Оскільки я була старостою, то зуміла зберегти зв’язок з усіма одногрупниками. Так, майже половина групи працює вчителями.

Які навики Ви здобули під час навчання в університеті? Зважаючи на Ваш практичний досвід, як Ви вважаєте, які предмети потребують більш детального вивчення?

По-перше, я здобула професійні навики, вивчення математики на нашому факультеті на досить високому рівні. Однак, ставши вчителем, я б все-таки рекомендувала вносити до програми більшу кількість годин на вивчення саме шкільної математики.

 

Розкажіть про свою роботу. Знання, здобуті під час навчання, Вам знадобилися?

Зараз я працюю в Хмельницькому приватному ліцеї «Мої обрії» і паралельно в ССЗШ №1. Звісно, знання знадобилися, і навіть те, що я вважала не зовсім практичним під час навчання, зараз відіграє важливу роль у моїй професійній діяльності.

Що Вам допомагає в роботі? У чому черпаєте сили, натхнення?

Найперше – це колектив. Дякую Богові, що саме в таке середовище я потрапила. А сил і натхнення мені додають діти. Інколи сама дивуюсь, як можу вранці після досить важкого психологічно дня прокидатися з посмішкою.

Маєте час на відпочинок? Якому відпочинку віддаєте перевагу?

Поки що, я про нього лише мрію.

Вважаєте себе успішною людиною? Які плани на майбутнє?

Чи вважаю я себе успішною? На даний момент, так. Я пишаюся тим, що навчалася в стінах цього університету, який познайомив мене з дуже хорошими людьми. Зараз працюю за фахом, намагаюсь навчитися бути вчителем. А в планах лише відшліфувати у собі того Вчителя, на якого хочуть рівнятися інші. Попереду ще важка праця над собою, але лише той, хто здається, не досягає омріяного.

 

Дайте поради студентам університету та абітурієнтам: як правильно планувати свій час, ставити мету, визначати пріоритети?

Найперше, прислухайся до викладачів, можливо ти вважатимеш, що зауваження недоречні, але згодом ти за це подякуєш. Старайся зрозуміти суть поставленого завдання, але не «зубри» цей граніт науки. Проводь багато часу з одногрупниками, іншими студентами, зумій налагодити контакт зі старшокурсниками, не відмовляйся від допомоги чи залучення в масові заходи. Будь всюди! І не забувай, що головним завданням, чому ти тут – це щоб здобувати знання.

З огляду на повномасштабну війну, яку розпочала росія проти України, чи не складно працювати  з дітьми?

Зараз кожному з нас на плечі лягла величезна місія. Найважче було спочатку – потрібно було осмислити все, прийняти ситуацію і вирішити, як рухатися далі. Перший тиждень  я важко оговтувалася від новин, думаю як і всі інші. У школі оголосили канікули на один тиждень, що було дуже доречним. Цей період зробив кожного з нас сильнішим, було дуже багато роздумів, переживань, болю, але зрештою – ми об’єдналися, кожен став на свій фронт. Ми відновили навчання, спочатку було незвично проводити уроки в таких умовах, хоча дистанційне навчання було досить часто протягом року. Однак зараз я дуже щаслива, що навчання все-таки продовжується. Ми всі хоча б на деякий час стараємося забути, що відбувається за вікном. Це дуже важливо для дітей. З огляду на вплив новин я відчуваю, як вони стають все більш закритими в собі, тому на уроках стараюсь найперше підтримувати в тонусі їх веселий настрій: ми згадуємо, як вони бешкетували у школі, обговорюємо своїх домашніх улюбленців, мріємо про літні канікули. Я помічаю кожного разу, як від цих розмов у них змінюється настрій, з’являється посмішка – а зараз це найважливіше для кожного з нас.

Які Ваші побажання аlma-mater?

Я бажаю вам гідних студентів, які добрими справами зможуть зміцнювати і підтримувати авторитет і славу нашого К-ПНУ. А викладачам – натхнення і витримки. Знайте, ви робите великий внесок для нас – студентів! Спасибі вам за величезний багаж знань, навички і досвід, якими ви щедро ділилися. Нехай збудуться всі ваші бажання і виправдаються очікування. Низький уклін Вам за Вашу працю, бо ви – викладачі –  чимало вклали в кожного, Вам буде ким пишатися! Зараз багато викладачів та студентів захищають нас з  вами. Бажаю, щоб вони обов’язково повернулися в рідні стіни університету.

Ми обов’язково вистоїмо та переможемо! Слава Україні! Героям Слава!