Як у невизначеності продовжувати самореалізацію?

Як у невизначеності продовжувати самореалізацію?

Все пов’язано з усім. Ми не існуємо самі по собі. Ми взаємоповʼязані. З близькими, своїм оточенням, суспільством, тим, що більше і сильніше за нас – доля, війна, стихійні лиха, випробування. Ми не можемо взяти та закритися – від тривоги за рідних чи за близьких нам людей. Від переживань і передчуттів.

Коли починається заперечення і незгода про те, що я не все можу контролювати, не всім можу керувати, інколи навіть власними планами. «Піднімають голову» страхи та паніка, розпач і безпорадність. Ми витрачаємо, спускаємо, “зливаємо” життєву енергію, тому що збився «внутрішній компас». Немов забуваємо куди йшли і для чого. Як наслідок, розвивається емоційне вигорання.

Ми вигораємо, знеструмлюємося, зникаємо. Не хочеться приймати рішення і робити вибір, які потрібні зараз, як ніколи. Важливе та необхідне переносимо, відкладаємо або просто забуваємо. Наростає відчуття безнадійності і безсилля.

  1. Ви постійно почуваєтеся втомленим.
  2. Не можете сконцентруватися.
  3. Стали гірше працювати.
  4. Увесь час чимось зайняті, але немає відчуття користі від зробленого.
  5. Ви постійно чимось незадоволені, легко дратуєтесь.
  6. Вам складно почати щось робити.
  7. Гірше харчуєтеся, частіше вживаєте кофеїн.
  8. Ви перестали дбати про себе, погіршилося здоров’я.

Це ознаки того, що настав час «полагодити внутрішній компас». Згадати, навіщо і куди йшли. І знову продовжити рух. Щоб пройти через випробування. І вийти з нього – з вірою в себе, укріпленою силою та духом.

Як у невизначеності та хаосі продовжувати самореалізацію?

  1. Планувати свій день: вносите в щоденник або календар поточні завдання, час для хобі та відпочинку, а також залишайте час для «несподіваних справ», які в кризовий період люблять виникати.

Ця вправа допомагає відокремити нав’язане від свого істинного.

Візьміть аркуш паперу та розділіть його на 3 колонки, напишіть їх назву:

  • Я повинен/повинна!
  • Я хочу!
  • Я буду!

Заповніть стовпчик «Я повинен/повинна!». Охопіть максимально всі сфери життя, інтересів. Запишіть швидко щонайменше 20 пунктів.

У другій колонці міняйте на «Я хочу!». Тут навпаки сповільніться та відчуйте, як відгукується перероблене належне на бажане. Якщо не подобається, то ставте риску.

А тепер подумайте, що з другої колонки зі свого «хочу» ви готові перенести в «Я буду!». Наскільки зменшився список?

Саме в 3 колонці ваші справжні бажання, більш того, у них сила наміру!

  1. Структурувати інформацію – новин багато, але далеко не все стосується вас. Тому перш ніж піддатися емоціям або зробити щось неконтрольоване, візьміть паузу і спробуйте розібрати проблему на складові: що було, що сталося, які наслідки можливі і тільки після цього робіть певні кроки.
  2. Прогнозувати можливі сценарії. Побачити та продумати кілька сценаріїв, обравши з них ефективний та зручний.

«Пройти через страх невизначеності та безсилля.

Людина намагається і хоче собі допомогти. Але якось не виходить. У його життя прийшли конфлікти та скандали. Бажання довести свою прямоту та біль від несправедливості, яку він бачить. Усіх врятувати неможливо. З кимось назавжди доведеться розлучитися. І щось добре закінчиться. Раптом і різко. Рятувати втрачене безглуздо. Побачити це в собі, зрозуміти і визнати – великий крок уперед. Після цього приходить розуміння, як повернути вплив на себе та своє життя. Відновити стійкість і зберегти свої мрії, цілі та плани від руйнування».

  1. Візуалізувати – наочно уявіть собі поточну ситуацію, опишіть проблему словами чи цифрами, якщо йдеться про втрату роботи чи доходу. Візуалізація допоможе вам зрозуміти складні переплетення та залежності подій.

Критичне мислення допомагає тверезо оцінити ваші ризики та можливості у кризовій ситуації. Намагайтеся в будь-якій ситуації апелювати до розумового та аналітичного мислення, а не лише до емоцій та інтуїції.

Фахівці рекомендують вкладатись у власну пристосованість. Усі наші інвестиції – навчання тієї чи іншої навички, наприклад, програмування, дизайну, маркетингу, нової спеціальності – це лотерея. Ми не знаємо точно, чи знадобиться нам те чи інше вміння. Але за часів хаосу нам точно знадобиться емоційна стійкість, здатність пережити ці зміни. Цю навичку необхідно напрацьовувати самостійно. Навичка – стійкості у хаосі та зміцнення впливу на своє життя.

З вірою та стійкістю до Перемоги!

Соціально-психологічна служба