Як про подільські говірки в «Арт Сховищі» розмовляли

Як про подільські говірки в «Арт Сховищі» розмовляли

1 липня 2022 року доктор філологічних наук, доцент кафедри української мови Наталія Коваленко розповіла про українське діалектне мовлення для слухачів та активних учасників «Арт Сховища» – культурно-мистецької платформи, некомерційного закладу нашого міста для проведення різних заходів. Для усіх, хто прагне творчого та інтелектуального розвитку і самореалізації, бажає більше дізнатися про історію української мови, її територіальні різновиди, було цікаво послухати про досвід записування та дослідження говірок, видання збірок текстів, про які давні народні традиції та звичаї знає старше покоління у наших селах, які приказки та прислів’я «народжуються» сьогодні і щодня, як живе і змінюється мова.

Особливе зацікавлення у слухачів викликала розповідь про ідею діалектологів записати рецепти приготування борщу з різних територій України (а отже, різними говірками), про реалізацію цього задуму і підготовку до видання книги «Скарби українських говорів: тексти про борщ» у серії «Діалектологічна скриня» (Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України. Львів, 2019). Прикметно, що саме в цей день, 1 липня 2022 року, ЮНЕСКО внесла культуру приготування українського борщу до списку нематеріальної культурної спадщини. Наталія Коваленко зачитала уривки текстів різними говірками, щоб слухачі змогли почути різноманіття лексики, фразеології, словесних виявів емоцій. Кожен намагався пригадати і свій рецепт ‘борщу з дитинства’.

Мешканці Кам’янця-Подільського, гості нашого міста ще більше дізналися і про працю викладачів та студентів Університету Огієнка задля збереження національної культури, обрядово-звичаєвої спадщини та говіркового мовлення Поділля.

Пресцентр