Сезонні дослідження в природі аспірантів-біологів

Сезонні дослідження в природі аспірантів-біологів

Аспіранти-біологи розпочинають сезонні дослідження в природі з ранньої весни. А літо – то найспекотніша пора для вивчення  стану популяцій рідкісних, та інвазійних видів. Експедиційні виїзди тривають упродовж сезону.  Аспірантка Вікторія Величко працює над науковою темою “Chamaecitysus podolicus (Błocki) Klask в Україні (хорологія, еколого-ценотичні особливості, стан ценопопуляцій, фітосозологія)” (керівник – доктор біологічних наук, професор кафедри біології та методики її викладання Людмила Любінська). Їй доводиться працювати в межах поширення виду. А це і Чернівецька, і Хмельницька, і Тернопільська, й Івано-Франківська області.

Вивчення насінної продуктивності – частина наукового вивчення стану популяцій ендемічного виду. Цього тижня Вікторія побувала на Кадубівецькій стінці, де вид описаний був ще в ХІХ ст.  Цьогоріч виявлено  значний вплив людини.  Селяни викосили частину ділянки. А навесні підорали, засіяли, а межі популяції зменшилися.Аспірант Олександр Корсун вивчає особливості інвазійних видів – борщівника Сосновського та б. Мантегаззі. Види агресивно витісняють як природні, так й адвентивні види.  Та й ще спричиняють значні опіки людини. Загроза поширення цих видів потребує активного вивчення. Олександр разом із науковим керівником Ольгою Оптасюк та Людмилою Любінською провели дослідження популяції рослин Heracleum mantegazzianum на території колишньої  Вихватнівецької ферми та в с. Вихватнівці, на узліссі урочища «Совий яр», уздовж дороги від с. Вихватнівці до урочища. Десятиліттями цей вид  розширює свою територію, а заходи боротьби з ним проводять лише в окремих місцях, що було визначено за динамікою стану популяції.

Незважаючи на те, що ситуація досить своєрідна і певний час не можна було заходити в ліси, обмежувалося пересування територіями за межами населених пунктів, аспіранти опрацьовували теоретичні матеріали і результати досліджень попередніх років. А сезон триває, тому попереду написання наукових публікацій.

Людмила Любінська, доктор біологічних наук,

професор кафедри біології та методики її викладання