Кожен працює на своєму фронті! (доцент кафедри історії України Володимир Газін презентував виставку карикатур)

Кожен працює на своєму фронті! (доцент кафедри історії України Володимир Газін презентував виставку карикатур)

Доктор історичних наук, доцент кафедри історії України Володимир Газін здавна захоплюється цікавим жанром образотворчого мистецтва – карикатурою. Розвинуте почуття гумору і визначило таке захоплення (поза науковою та педагогічною діяльністю). Сьогодні карикатурні замальовки Володимира Володимировича презентовані у Виставковій залі в Кам’янці-Подільському.

Не маючи жодної спеціальної освіти, Володимир Газін з дитинства виявляв хист до малювання, зокрема в жанрі карикатури. Ще з часів навчання в школі (СШ № 15 м. Кам’янця-Подільського) персонажами його дружніх шаржів були однокласники та шановні вчителі, а сам він стає, як тоді називали, «командиром «комсомольського прожектора». Будучи далеким від якихось ідеологічних міркувань, просто любив малювати, через шарж чи карикатуру намагався висловити своє ставлення до навколишньої дійсності. Продовжив це заняття, будучи студентом історичного факультету (тоді – педагогічного інституту). Гумор і там супроводжував Володмира Газіна. Він стає учасником славнозвісної команди КВН «Чорна кішка», а також продовжує малювати.

Студенти із захопленням чекали на появу чергового листка «Прожектора», де впізнавали своїх не вельми дисциплінованих колег. Також він готує і загальноміські випуски, які вивішували біля універмагу «Ювілейний». Тоді ж починає співпрацювати з газетами. Спочатку це були: «Студентський меридіан», «Край Кам’янецький», «Кам’янець-Подільський вісник», «Подолянин», «Фортеця», а згодом один із найрейтинговіших всеукраїнських видань – тижневик «Час-time», шефом-редактором якого був В’ячеслав Чорновіл. Саме там викристалізувався неповторний стиль Володимира Газіна як карикатуриста. Потім була перерва (сім’я, робота, дисертації, статті, монографії). З початком повномасштабної фази московсько-української війни у мережі «Фейбсук» з’явилася серія малюнків Володимира Володимировича, що виражали його ставлення до цих жахливих подій. Його друг і колега, відомий український історик В’ячеслав Станіславський після публікації чергової карикатури написав: «Чудово, Володю, це теж участь у війні».

Кожен має свій фронт. Таким фронтом є і студентська аудиторія, і соціальні мережі, і малюнок.

Пресцентр