Практичний семінар із бадмінтону вперше в Кам’янці-Подільському

Практичний семінар із бадмінтону вперше в Кам’янці-Подільському

Упродовж 15-17 липня за підтримки Федерації Бадмінтону України та Всесвітньої програми “Shuttle Time” було проведено триденний практичний семінар із бадмінтону.

Першого дня, за участі голови спортивно-технічної комісії Федерації бадмінтону України, випускника факультету фізичної культури К-ПНУ Олександра Самсонюка (головний тьютор), завідувача кафедри теорії і методики фізичного виховання К-ПНУ Юрія Юрчишина та тренера з бадмінтону Дмитра Бойка, на базі нашого університету було проведено теоретико-практичний семінар для вчителів фізичної культури ЗЗСО, тренерів ДЮСШ, студентів спеціальностей 014 Середня освіта (Фізична культура), 017 Фізична культура і спорт та 227 Фізична терапія, ерготерапія.

Учасники заходу ознайомились із бадмінтоном (саме як із видом спорту, а не розваги), різновидами AirВadminton, speed badminton та мали змогу попрактикуватись у спортивному залі за науково-практичною програмою «Shuttle Time».

Учителі та тренери отримали корисну інформацію про можливості запровадження бадмінтону в закладах освіти та спортивних школах, методику організації тренувального процесу з цього виду спорту.

У другій половині першого дня семінару, в межах спортивно-інтелектуального фестивалю «DimboyFest», на Європейській площі для учасників семінару, мешканців і гостей міста було організовано різноманітні активності на повітрі, які передбачали руханки, акцію #нелінуйсярухайся  презентації видів спорту, челенджі, вправи, інтелектуальні активності “Як я знаю своє місто?” та брейн-ринг. Зокрема, грали бадмінтон, AirBadminton, диск-гольф, пінг-понг, рубікс рейс, капстекінг, швидкісний бадмінтон, водний волейбол, фризбі, челенджі “Упіймай без відскоку”, “Швидкість утримання волану за 30с”, мінібаскет.

Другого дня відбулись Міжобласні змагання з бадмінтону за категоріями «А», «B», «C» в парах та одиночному розряді. Учасниками були спортсмени з Донеччини, Дніпра, Рівного, Хмельницького, Івано-Франківська та Камʼянця-Подільського.

Упродовж останнього дня семінару на мальовничому березі Дністра учасники мали змогу ознайомитись та попрактикуватись із пляжним варіантом бадмінтону – AirВadminton.

Цікафі факти про бадмінтон:

  • Волан – найшвидший снаряд з усіх ігрових видів спорту. 493 км/год – саме такий офіційний рекорд, а середня швидкість волана при поєдинку професіоналів 300-350 км/год. Водночас вага волана становить лише 5 г.
  • Бадмінтон – інтенсивний вид спорту, який входить до трійки найважчих за фізичними навантаженнями ігрових видів спорту. Якщо підсумувати всі пересування спортсмена за гру, то він долає 6-10 км.
  • Бадмінтон – другий вид спорту за популярністю в світі після футболу. В таких країнах як Данія, Індія, Великобританія, Китай, Малайзія, Японія, Корея, Індонезія, Сінгапур цей вид спорту надпопулярний.
  • Початком сучасного бадмінтону прийнято вважати 1872 рік. Саме тоді герцог Бофорт привіз із Індії ракетки і м’яч з пір’ями у своє помістя Бадмінтон в Глостерширі, Англія (звідси й сучасна назва гри).
  • Бадмінтон грають в таких категоріях: індивідуальні змагання чоловіків та жінок, парні змагання чоловіків і жінок і змагання змішаних пар.
  • Світові чемпіонати проводять із 1977 р. кожні два роки.
  • Бадмінтон є олімпійським видом спорту з 1992 року.
  • В останні роки найсильнішими вважаються спортсмени з Данії, Китаю, Малайзії, Індонезії, Японії, Індії, Великобританії, Німеччини, Франції.

Юрій Юрчишин, завідувача кафедри теорії і методики фізичного виховання