28 липня – День Української Державності

28 липня – День Української Державності

28 липня 2022 року українці вперше відзначають День Української Державності (встановлений Указом Президента України від 24 серпня 2021 року під час святкування 30-річчя незалежності України).

Свято запроваджене з метою звернути увагу суспільства на тисячолітні традиції українського державотворення, які корінням сягають часів заснування міста Києва, що особливо розквітло за князювання Володимира Великого, та утвердити їх.

Українська Державність – це тисячолітня багатогранна історія українського народу, який боровся та продовжує боротися за свою незалежність, свободу, історію, мову, культуру, землю.

В умовах російсько-української війни є надважливим фактом відновити історичну справедливість, протистояти наративам, фейкам та пропаганді російської федерації про «єдність походження українського та російського народів». Адже еволюція Української держави відбувалася в руслі загальної європейської історії, саме тому євроінтеграційні прагнення України є цілком виправданими.

Консолідація українського суспільства в політичному, економічному, культурному, духовному вимірах із метою протистояння державі-агресору втілює мрію про Українську державність у дійсність.

Віримо в перемогу!

Слава Україні!
Героям Слава!

Ольга Віннічук,  
кандидат політичних наук, доцент,
завідувач кафедри політології та філософії