“Увімкни світло”. Олександра Данчук. #студенти

“Увімкни світло”. Олександра Данчук. #студенти

Олександра Данчук – студентка 2 курсу природничо-економічного факультету зі спеціальності 014.05 Біологія та здоров’я людини

Ви склали ЗНО на досить високі бали, мали можливість вступити до будь-якого закладу вищої освіти країни. Чому обрали саме наш університет? Які у вас враження від першого року навчання в К-ПНУ?

Справа в тому, що про К-ПНУ, а саме про природничо-економічний факультет, я знаю ще з 9 класу. Саме в стінах цього вишу я вперше у 2018 році готувалася до практичного туру обласної олімпіади з біології і, відповідно, мені сподобалась тут як атмосфера, так і деякі викладачі, які тоді готували абітурієнтів до ЗНО на підготовчих курсах. Після цього я мала змогу готуватися до олімпіади ще й в 11 класі, але на той час уже була впевнена, що після завершення навчання у школі вступатиму саме до К-ПНУ. Крім того, зацікавлення природничо-економічним факультетом підсилило навчання на підготовчих курсах та участь в університетській олімпіаді з біології. Щодо першого року навчання? Приємно вражена, що мої сподівання справдилися. Щоправда, шкода, що були періоди дистанційного навчання, але, незважаючи на це, я встигла насолодитися навчально-польовою практикою, знайти нових друзів, можливо, проявити себе в нових ролях, дізнатися багато чого нового на пізнавальних лекційних і лабораторних заняттях.

Досить незвично, що головою студради стала студентка 1 року навчання, адже зазвичай студентство обирає очільника факультету старшого курсу, який добре знає, які питання хвилюють студентів. Чи не складно виконувати покладені на Вас нові обов’язки? Що спонукало подати свою заявку на вибори?
Чесно кажучи, була досить цікава історія, як я вирішила подати свою кандидатуру на вибори голови студради факультету. У школі була у складі учнівського комітету, а саме заступником Президента Шкільної Республіки, і тому, коли побачила оголошення про вибори до складу студентського самоврядування, то вирішила відгукнутися, хоча планувалося спочатку, що очолюватиму навчальний сектор. Пізніше з’явилося (а я ще не знала всієї тієї системи виборів по секторах), що обиратимуть ще і голову студради, то вирішила подати свою передвиборчу програму. Яким було моє здивування, коли студентство обрало на цих виборах саме мене. Не передати словами!
Як на мене, обов’язки голови студентської ради факультету виконувати не дуже складно, головне – навчитися швидко знаходити спільну мову з людьми і бути завжди готовим до нових обставин.

Ви пишете вірші. Публікувалися в 16 виданні альманаху “Медобори”. Чому, маючи певний успіх у написанні поезій і прозових творів, високий бал ЗНО з української мови, ви вирішили стати вчителем біології?
Хист до віршування і до написання прозових творів у мене поступово почав розвиватися з класу 5-6, а сам стиль написання поезій більш-менш сформувався після закінчення 9 класу, тобто спочатку я вже знала, що стану вчителем біології, а потім вже віршування стало одним із основних моїх захоплень. Але, як часто полюбляю говорити про себе, я майбутній учитель біології за фахом, а поетеса за станом душі.

Який предмет Ваш улюблений і чому?
У школі я полюбляла майже всі навчальні предмети, хоча найбільше все-таки були до душі українська мова і література та біологія. Чому саме ці предмети? Література, бо з самого дитинства батько прищепив мені любов до читання, та й мені було цікаво відкривати для себе щось нове зі сторінок творів відомих українських і зарубіжних письменників. Біологія, а особливо зоологія та біологія людини, це предмет, який був нескладним для мого сприйняття і який мене все більше захоплював буквально з уроку в урок. Це наука про нас, про все живе, і як на мене, це чудово завжди знаходити щось нове навколо себе і навчати молоде покоління любити це.

Чи плануєте в подальшому займатись науковими дослідженнями з природничого напряму?
Так, звичайно! Особливо для мене були би цікавими для вивчення теми, пов’язані з біологією людини, частково із психологією, і, можливо, із зоологією. Я вже почала шукати матеріал до однієї теми з біології людини, за якою хотіла би в подальшому написати курсову роботу.

Чим, крім поезії, захоплюєтесь у вільний час?
У вільний час, крім поезії, захоплююся також малюванням портретів, в основному це графічні малюнки. Також, коли є трохи більше вільного часу, читаю. Найбільш улюбленими є романи Стівена Кінга.

Ви надзвичайно активна і цілеспрямована студентка, активна учасниця різноманітних заходів культурно-виховного і наукового спрямування не лише на факультеті, а у в університеті. Як вдається поєднувати навчання та позанавчальну діяльність? Що Вас надихає?
Дякую, але як на мене, це більша заслуга університету і природничо-економічного факультету, адже головна місія всіх заходів – уміти зацікавити студентів, що, звичайно, організаторам вдається зі значним успіхом. Крім того, я прихильниця думки, що будь-яка інформація, отримана на конференціях і семінарах, чи навичка з різних тренінгів, мені обов’язково коли-небудь знадобиться. Саме тому ще зі школи я брала участь у різних заходах, а в університеті мені цікаво продовжувати таку «традицію». Ось ця постійна жага до нових знань, а також підтримка рідних мене надихає. Як вдається поєднувати навчання і позанавчальну діяльність? Я думаю, мені це вдається, тому що більшість заходів у теперішніх умовах проводять онлайн, а час їх проведення часто не збігається із заняттями або ж припадає на такі заняття, які можна легко надолужити.

Які плани на майбутнє?
Спершу хотіла б почати займатися науковою діяльністю, можливо, у подальшому спробувати стати спікером університету. Ну, і якщо бути далекоглядною, успішно закінчити навчання на обидвох обраних факультетах і знайти роботу за спеціальністю.

Наскільки нам відомо, ви цьогоріч вступає до нашого вишу на ще одну спеціальність. Який саме фах ви обрали і чому? Що спонукало до такого рішення?
Так, цьогоріч я вирішила вступити на ще одну спеціальність на заочну форму, а саме вчителя початкових класів, адже непогано контактую з «першачками». Зізнаюся, серед моїх друзів у селі, звідки я родом, є дітки, яких я знаю відтоді, як вони навчалися у 1-4 класах. Крім того, хотілося би, щоб у майбутньому у мене була можливість працювати не лише вчителем біології та географії, але й у початковій школі, адже усе змінюється: як життєві обставини, так і пріоритети.

Зараз активно триває вступна кампанія 2021. Що хотіли б побажати абітурієнтам?
Бажаю абітурієнтам наснаги і натхнення для навчанняв у новому, трохи ще незвичному для них закладі. Не завадить також набратися терпіння, адже зараз ми живемо ще за таких обставин, що потрібно бути готовими як до аудиторного, так і до дистанційного навчання. Бажаю також побільше позитивних моментів, хороших нових друзів і успішно складених сесій лише на «відмінно». Бути активними і цілеспрямованими, креативними і відкритими до нових знань і подій.