Відбувся камерний концерт до 30-ліття відновлення державності України “Тридцятилітня, мудра і прекрасна” за участю квартету  “DREAMS” із Хмельницького

Відбувся камерний концерт до 30-ліття відновлення державності України “Тридцятилітня, мудра і прекрасна” за участю квартету  “DREAMS” із Хмельницького

Урочистий концерт до 30-ліття відновлення державності України “Тридцятилітня, мудра і прекрасна” –  уже традиційна мистецько-просвітницька подія, котру втілюють на одній із найповажніших, найсимволічніших, найзнаменніших історичних локацій нашого міста – майданчику перед центральним корпусом Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка.

Закладу вищої освіти з іменем, історією і українським духом.

Безперечно, Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка був, є і залишається осередком українськості,  Майданчиком свободи слова і натхнення, Форпостом  просвітництва, Світочем культури.

Як і століття тому, він є джерелом тих вічних державницьких ідеалів і устремлінь,  котрі не дають подолянам збитися з дороги, втратити керунок у найтемніші часи.

“ТРИДЦЯТИЛІТНЯ, МУДРА І ПРЕКРАСНА” –  неймовірний камерний концерт класичної музики до 30-ї річниці відновлення Незалежності України  за участю квартету  “DREAMS” (м.Хмельницький)  під керівництвом Оксани Цмур, заслуженої артистки України, (першої скрипки квартету)  у складі  Ірини Місюренко ( друга скрипка), Казимира Місюренка (альт), Алла Іваськевич (вілоончель)  – це розкішний подарунок  кам’янецькій громаді  напередодні  свята.

Історія України в музиці від тужливої “Мелодії” Мирослава Скорика і відомого на увесь світ “Щедрика” Миколи Леонтовича до “Червоної Рути” Володимира Івасюка,  “Віденського вальсу” Штрауса і пристрасного “Лібертанґо” П’яцолли просто під відкритим небом, перед центральним корпусом університету.

Історія України в поезії авторства доцентки кафедри журналістики К-ПНУ, поетки та громадської діячки Оксани Почапської

та аспірантки К-ПНУ, письменниці і громадської діячки Лори Підгірної.

З вітальним словом до всіх присутніх звернувся проректор К-ПНУ з науково-педагогічної роботи, депутат міської ради, голова міського політичного осередку  партії “Європейська Солідарність” Василь Кобильник.

Василь Володимирович нагадав присутнім  про річницю знаменної  події в історії України.

Адже  29 років тому,  саме 22 серпня 1992 року, Президент Української Народної Республіки в екзилі Микола Плав’юк

у присутності Президента  Незалежної України, Леоніда Кравчука, Голови Верховної Ради Івана Плюща і Прем’єр-міністра України Вітольда Фокіна врочисто склав повноваження Державного Центру УНР і проголосив Україну правонаступницею УНР.

Останній президент в екзилі передав першому незалежному президентові клейноди УНР і грамоту про правонаступництво.

Відтак Українська Народна Республіка відмовилася від територіальних претензій на землі Білорусі, Молдови, Польщі, Росії, Румунії та Словаччини, які колись належали Українській Народній Республіці.

Василь Володимирович зазначив, що Кам’янцю сьогодні,  як ніколи,  потрібні справжні рушійні сили, котрі об’єднують громаду  і  серед ментальної «полови» і псевдопатріотичного популізму демонструють справжні, вічні, притаманні українській ментальності, європейські  цінності!

Організатори мистецької події  висловлюють щиру подяку  всім, хто співпрацював над втіленням цього музичного проєкту, і дякують за  привілей бути  однією проукраїнською командою.

Бо найтемніший час –  перед світанком!

Оксана Почапська, доцент кафедри журналістики,

Лора Підгірна, аспірантка історичного факультету К-ПНУ, громадська діячка