Успішної адаптації, першокурснику!

Успішної адаптації, першокурснику!

Сучасний студент – це насамперед молода людина, яка має всі можливості для подальшого саморозвитку. К. Д. Ушинський називав студентський вік «найрішучішим», тому що саме цей період визначає майбутнє людини та є дуже активним часом інтенсивної роботи над собою.

Уже з перших днів студент-першокурсник отримує виклик: адаптація до нових умов студентського життя.

Адаптуватися потрібно:

– по-перше, до освітнього процесу у закладі вищої освіти, який багато в чому відрізняється від шкільного.

– по-друге, до нового колективу. Визначити «своє місце під сонцем», завоювати авторитет і повагу однокурсників.

– по-третє, протягом початкових курсів усвідомлюється покликання до обраної професії, встановлюється система роботи із самоосвіти і самовиховання професійно значущих якостей особистості.

– по-четверте, до нових умов життя: самостійної організації навчання, побуту, вільного часу.

– по-п’яте, до нових відносин із батьками, тому що студент стає поступово незалежною особистістю.

Процес адаптації може супроводжуватись: підвищеним рівнем тривоги, агресивною або невпевненою поведінкою, суперництвом або конфліктами в групі, тоді ви маєте можливість звернутись за допомогою до психолога, який надасть вам  консультативну підтримку.

Адаптація буде успішною, якщо ви – оптиміст! У вас активна життєва позиція, є почуття гумору, ви знаходите час для повноцінного харчування, сну, занять фізичною культурою, ви – активний учасник університетських адаптаційних заходів.

  • Уже в перші дні студентського життя ви ознайомитеся з особливостями освітнього процесу в закладі. Велику допомогу вам в цьому надасть куратор академічної групи або старшокурсники.
  • Варто виокремлювати достатньо часу на повноцінний відпочинок і розслаблення, за допомогою саморегуляції і фізичної активності, тому що адаптація до нових умов вимагає багато енергії, а для повноцінного функціонування в соціумі її необхідно відновлювати.
  • Брати активну участь в університетських заходах, за допомогою яких можна швидко «влитися» в атмосферу освітнього закладу і розширити сферу навчальних інтересів іншими видами діяльності.
  • Розвивати свої комунікативні навички, беручи участь у різних конференціях, фестивалях, форумах, культурних і спортивних заходах тощо.
  • Налагоджувати стосунки зі студентами старших курсів.
  • Сміливо звертатися до викладачів із будь-якими питаннями щодо освітнього процесу.

Бажаємо Вам успішної адаптації!

Соціально-психологічна служба К-ПНУ